Жела

Градина за натурални продукти „Жела“ е резултат от желанието ни да създадем опитно поле, в което да тестваме в реални условия нестандартна електронна апаратура, която произвеждаме във фирмата ни — ЗЕНОН Електроникс. Както обикновено става в такива случаи, постигнатите положителни резултати ни амбицираха да направим и още нещо...

Месец март 2013 година засадихме орехови дръвчета, които изискват малко по-дълъг период до плододаване, но площта в междуредието е достатъчна, за да направим и още нещо... и ние го правим: отглеждаме тикви, чесън и нахут. Тиквите са изключително сладки и вкусни, нахутът е бил традиционна култура в региона на Добруджа, но днес не се среща често. Колкото до чесъна — отглеждаме 7 вида в настоящия момент. Поливането се контролира с електронна апаратура, следим климатичните условия и влажността на почвата, анализира се и съставът ú. Трупаме данни и опит.

В почвата не се внасят изкуствени торове, ползваме зелено торене. Всичко необходимо за растенията се добива от покривни култури (житно-бобови смески), които обезсмислят минералните торове и най-важното — не замърсяват, а и съхраняват почвената влага.

Съгласно изискванията на разпоредбите за отглеждане и търговия с биологично чиста продукция не можем да наречем нашите продукти „био продукти“, заради факта, че не сме сертифицирани по съответния ред. Не считаме обаче, че наличието или липсата на сертификат са определящи за желанието ни да отглеждаме натурални продукти. Не пестим време и средства за познание, консултации, почвени и продуктови изследвания и с удоволствие споделяме наученото и постигнатото. Продължаваме напред, предлагайки на децата си чиста храна, опитвайки се да ги възпитаваме в това, в което вярваме и ние — че сме на тази земя за малко и трябва да я пазим, уважаваме и обичаме.

*